Valovi

Zaliv Porat Susak

Ničkolikokrat je bila neprespana noč v navidezno mirnem zalivu. Tipičen primer je zaliv Porat, ki se nahaja na severozahodni strani otoka Suska. Zaliv ni zavarovan proti vetrovom tretjega in četrtega kvadranta. Zadnji obisk zaliva je bil namenjen opazovanju prelepega sončnega zahoda.Sončni zahod v zalivu Porat na otoku Susak

Sonce je zašlo, priši so valovi mrvega morja. Nenehno guncanje, poplesavanje plovila sem ter tja je zelo naporno. Od kje so sedaj ti valovi? Zakaj pride do tega? Na zastavljena in podobna vprašanja želimo odgovoriti v našem članku.

Jadransko morje je majhno morje v primerjavi z oceani ali Sredozemskim morjem, vendar se lahko v južnem in srednjem delu razvijejo visoki valovi od 6m do 9m. Za določitev velikosti vala se najpogosteje uporablja višina. V primeru,  ko je znana dolžina vala je mogoče določiti njegovo strmino.  če pa je znana tudi perioda vala, lahko govorimo o nekoliko specifičen valu. V meteoroloških poročilih se podatki o višini valov nanašajo na tako imenovano značilno višino valov.

Značilna višina valov je povprečna višina ene tretjine najvišjih valov, njena vrednost pa je najbližja vrednosti vizualnih opazovanj višine valov z ladje.

Pravilo: Isti valovi z velike ladje so videti veliko manjši kot z majhne ladje in čolna.

V območju delovanja vetra nastajajo valovi živega morja. Živo morje je kaotično, valovi so nepravilni in skoraj nepredvidljivi. Težko je napovedati, kako se bodo valovi razvijali. Nemogoče je predvideti višino, dolžino in obdobje naslednjih valov na podlagi vala, ki prvi preide pod čoln. Živo morje se hitro spreminja in se nikoli ne ponovi. Smer posameznih valov odstopa do 30° od prevladujoče smeri.

Valovi izven območja nastanka, torej vpliva vetra, se imenujejo Mrtvo morje ali valovi Mrtvega morja. Praviloma so ti valovi nizki, dolgi z zaobljenimi vrhovi in ​​blagimi pobočji. So veliko bolj pravilni kot valovi živega morja. Valovi, ki si sledijo, so približno enako visoki. Prihajajo v skupinah več valov, med katerimi je lahko gladina razmeroma mirnega morja. Visoki valovi sledijo visokim valovom, nizki valovi pa nizkim. Na podlagi tega je mogoče z ladje zaznati prihod visokih ali nizkih valov. Visoke valove lahko zaznamo na razdalji 6 do 7 valovnih dolžin. Ponavadi prihajajo iz iste smeri.

Valovi Mrtvega morja se običajno pojavljajo na odprtem delu morja, prebijajo pa se skozi kanale in v medotočno območje (valovi Južni, Lebić, Ponenta in Mistral). Večji valovi višine 3,7 m se pojavljajo zelo redko in le v zimskem obdobju po jugu ali tramontani. Največkrat so to umirajoči valovi, ki na Jadranu hitro izginejo. Lahko pa so tudi znaki prihoda močnega vetra. Pojav mrtvih valov z JV je znak prihoda juga v Jadran.

Če se poleg obstoječih valov pojavijo novi, ki se razlikujejo po smeri napredovanja, nastane križno morje. Na Jadranu se običajno zgodi, ko južni veter iz JV in S preide v JZ smer Lebić. Poleti se zgodi tudi, ko burjo zjutraj in pred poldnevom zamenja maestral ali če zjutraj in dopoldne južni maestral zamenja maestral. Nato se v odprtem delu morja in obsežnejših med otoških in obalnih vodnih območjih, kot so zahodno od Istre, Kvarner in Kvarnerić, Virsko morje, Murtersko morje, zunanji kanali in črnogorsko primorje, oblikuje križno morje.

Če val naleti na oviro, se odbije, razprši ali absorbira. Ovira je lahko obala celine in otokov, pristanišča so redno zaščitena z valobrani. Valovanje se odbija podobno kot valovanje svetlobe in zvoka. Kot, pod katerim zadene oviro je kot, pod katerim se odbije. Zavrnjeni valovi s prihajajočimi valovi ustvarjajo novo valovanje, podobno križnemu morju. Če val prihaja pravokotno na obalo, sestavljeno iz ravnih in navpičnih skal, lahko odbiti val zraste dvakrat toliko kot prihajajoči valovi. Plovba blizu take obale, kjer piha veter in so valovi skoraj navpični, je zelo neprijetna in težka. Navpične in gole skale nezaščitenih obal črnogorske obale, obale od Molunata do Cavtata in zunanjih obal otoka - vzhodna obala Visa in zahodna obala Dugega otoka so znane po takšnih valovih za JV vetrove leta jug ter JZ in Z vetrovi Lebić in ponent.

 

vir:http://lipovscak.com/meteo/valovi.html