Vetrovi tretjega kvadranta

Za ustvarjanje vseh vetrov iz tretjega kvadranta je potreben prehod fronte v severnem delu Jadrana ter poglabljanje le te. Center fronte se naj bi nahajal nekje nad Istro. V primeru, da se fronta poglablja je posledica močnejša Oštrijada na srednjem in južnem delu jadrana.Nevihte te vrste so značilne za zimsko obdobje.

Oštrijada je nevihta, ki piha iz južne smeri (Oštro). Pri poimenovanju vetra je potrebna pozornost! Veter Jugo piha iz jugovzhodne smeri, Ošto piha iz južne smeri!  Ob gibanju ciklona vzdolž Jadrana, veter čez nekaj časa naglo obrne smer na jugozahod in doseže nevihtno moč. Iz jugozahodne smeri pihata vetrova Garbin in Lebič.

Garbin in Lebič sta nevihtna vetrova, ki ju spremljajo močne padavine. Na morju zaradi naglega obrata ustvarita navzkrižne valove. Navzkrižni valovi so posledica Juga ter novo nastalih vetrov Oštra, Garbina in Lebič. Navzkrižni valovi so lahko zelo pogubni za posadke na morju od tod tudi poimenovanje "grobnica bark".

Lebič ustvarja velike valove in na jadranski obali ogroža tista pristanišča, ki niso zavarovana pred jugozahodnimi vetrovi. Pri pomenovanju uporabljam Garbin in Lebič, ki sta načeloma enaka vetrova. Dobro izkušeni ribiči obmorskih krajev prepoznaju tudi fino razliko med njima. Veter iz smeri jugojugozahod (SSW) imenujejo Garbin. Ime  Garbin je arbskega izvora in izhaja iz imena "gharb", kar v prevodu pomeni zahod. Veter iz jugozahodne smeri (SW) pa ribiči imenujejo Lebič. Naziv Lebič prihaja iz italijanskega imena "libeccio" kar pomeni Libijski.

 

 

 

vir: Vrijeme na jadranu, Marko Vučetić, Višnja Vučetić