Capitan Ron 1992
Capitan Ron 1992

Preobremenjen poslovnež izve, da mu je pokojni stric zapustil jadrnico. Družina iz Chicaga podeduje jadrnico, ki je bila včasih v lasti Clarka Gabla. Odločijo se, da jo bodo s Karibov prepeljali v Miami.

Otok Rava
Otok Rava

Otok Rava se nahaja v Zadarskem arhipelagu in spada med manjše otoke.

Otok Sestrunj
Otok Sestrunj

Otok Sestrunj, redko poseljen otok v Zadarskem arhipelagu z istoimenskim mestom v notrajnosti otoka.

Fotogalerija

Prvo pred zimsko jadranje je uspešno za nami, brez kakršne koli škode in TILI ostaja v enem kosu. Posadka Tanja, Jernej, Matjaž in moja malenkost smo se dogovorili za jadranje v burji.

V soboto smo navkljub oblačnemu vremenu izpeljali krajši izlet. V dobrih sedmih urah smo nekaj malega odjadrali. Dopoldan je pihala šibka burja in hitro smo vsi navdušeni že dvigovali vsa jadra.

Čas se je ustavil in sobota je bila tukaj. Z Andražem sva urno odnesla pete iz Ljubljane proti Devinu. Servis na vrhu jambora mora biti kar se da hitro dokončan. Namreč mudilo se nama je na vodo.

V petek 15.09 smo se člani JKNEPTUN-a zbrali na predstavitvi nove, tretje knjige "Sam preko oceana" avtorja Jasmina Čauševića.

Vsako leto najmanj 2x v klubu organiziramo skupinski odvzem krvi. V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan. Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. 

Plan je bil jadranje vse do Linjana ali celo kakšno navtično miljo dlje. Plani so nekaj, realnost pa povsem nekaj drugega.

Nedelja je bila naša! Branko, Vesna, Boštjan in jaz smo se odpravili na vodo. Napoved je bila zmerna, nobenih velikih pretresov. Dopoldne nekaj šibke burje, popoldan nekaj zahodnika vse v mejah normale.

Ponovno smo se zapeljali po sinji modrini z ekipo otrok iz Centra Janeza Levca.

Koriščenje starega dopusta je bila kot obliž na rano po dveh mesecih popravljanja in urejanja barke. S Suadom sva se odpravila v petek dopoldne na morje. Plan je bil nekaj malega postoriti na barki nato pa v soboto na vodo.

Sobota je bila dan, ko smo peljali naše otroke na krajši izlet po Tržaškem zalivu.

Po petih letih je bila LILJA potrebna temeljite obnove. Podvodni del je bilo potrebno zdrgniti do plastike ter pogledati v kakšnem stanju je plastika. Garanje ob drgnjenju podvodnega dela je trajalo 50 ur, saj je delo zelo zamudno.

V petek 10.3 je bil planiran premik flote iz Kopra v Tržič (Monfalcone), vendar nas je presenetil močan severnik, ki je v petek pihal v sunkih do 60 km/h. V soboto smo se odpravili na ogled nove marine Timava, ki je  zelo domača in prijazna.

Marina Timavo Marina Timavo Izvir reke Timava

Vreme se je umirilo in napovedan je bil sončen konec tedna. V soboto zvečer smo se dobil in nekaj dobrega popili. Navkljub zimskemu času, je bilo v kokpitu toplo. Kokpit smo zaprli s poletno senco, nažgali kalorifer in bilo je prav prijetno.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku in zato smo se odločili, da v jadralnem klubu NEPTUN organiziramo darovanje krvi. Po preteklih izkušnjah je lahko na odvzem krvi včasih potrebno čakati tudi do 3 ure.

Teden dni po martinovanju smo Neptunovci obiskali Goriška brda. Zbor najbolj zagirženih se je pričel že zelo zgodaj.

Dan reformacije smo pričakali v zaspanem jutru. Po odlični večerji piščančjih perutničkah sva s Suvadom pozno v noč debatirala in testirala marelično žganje.

Letos smo ponovno organizirali že tradicionalno Golažijado, ki je sestavni del jesnskih dogodkov. Za kanček spremembe smo uvedli nov dodatni program in sicer dimljena svinjske rebrca. Golaž smo skuhali dan popreje, saj se je izkazalo, da mora golaž obvezno stati vsaj en dan. 

V prelepem jesenskem dnevu smo se Mitja, Borut in moja malenkost odpravili malce spočiti na vodo. Obvezna oprema je bila polna mera piva v hladilniku. Pred samim štartom  pe je bila potrebna menjava vetrnega smerokaza na vrhu jambora.

Vikend sva z Damjanom izkoristila za izpolnitev prve nagrade, ki je bila podeljena pred slabima dvema letoma.

Podjetje SIERRA d.o.o. je pred časom ograniziralo nagradno igro, kjer je kot nagrado ponujalo enodnevno jadranje po Koprskem zalivu. Mitja kot srečni nagrajenec se je povabilu veselo odzval.

Letošnji dopust je bil nadvse zanimiv in poln doživetij. Barka se je nahajala v Sučuraju, povsem na jugu Hvara. Ob prevzemu barke od ekipe 1 je bila burja tako močna, da so ptiči hodili po cesti.

Druga Črnuška regata je bil izvedena v prijetnem okolju

V prekrasnem ambientu Zbiljskega jezera smo Neptunovci, organizirali prvo regato imenovano Povodni mož.

Ideja o regati se je porodila v sredo 23.12. Idejni oče je Boštjan Rupnik. Aktivnosti so se pričele odvijati v veliki naglici.

Ideja o Črnuški regati se je porodila kot večina dobrih idej ob kozarčku rujnega. Veliko vprašanj se je glasilo "Zakaj pa ste jo poimenovali Črnuška regata?". V netako oddaljeni prihodnosti bo mogoče zgrajeno jezero tudi v Črnučah. 

Dvig barke je potekal po planu, le premalo brade je imela! Zadnji antivegetativni premaz je odličen in nič se ne prime. Problem so vedno le razni oduški, koleščka, itd. 

Projekt mini 12 na Zbiljskem jezeru se je pričel pred dobrima dvema mesecema. Motor projekta mini 12 je Boštjan Rupnik član JK NEPTUN, ki je navezal vse stike z JK Bohinj. V dveh mesecih smo vsi zagreti jadralci do dobra spoznali mini 12.

Dopust v letu 2011 je bil v marsikaterem pogledu prelomen. Alenka je bila prvič na jadrnici z menoj za celih 21 dni. LILJA je prvič plula po Jadranskem morju. 

V nedeljo 23.11 smo se podali na pot Igor, Boštjan, Aljoša in moja malenkost.

Tokrat  je bilo na krovu kar nekaj jadralcev in ob šibkemm vetru smo se odločili, da bomo prezračili špinaker. Pred odhodom je bilo potrebno urediti nekaj tehničnih zadev.

Ruta jadranja v Novembru Prvi plov, kjer trimamo jadra Igor in Boštjan v elementu Mladi upi so povsod z nami

 

Jadralni klub NEPTUN se je predstavil na sejmu Narava in zdravje, kjer je med drugim organiziral tudi nagradno igro jadranje po slovenskem morju.

Izžrebana dobitnica je HEMA SMREKAR. Čestitke!

Mladi up se predstavi Žrebanje pod budnim očesom mentorja Nagrajenka je ...

V petek 14.11.2014 smo izvedli prvo golažijado v okviru JK NEPTUN.

Sklep upravnega odbora je bil soglasen in sicer, gložijada bo vsako leto!

Vino ena izmed glavnih sestavin Resno delo je kuhanje golaža Delni produkt Zbor članov je bil neverjetno sklepčen

Po doolgem času smo se spet zapeljali po morju. 

Bonaca pred Debelim rtičem Špinaker Priprave na dvig špinakerja Trimanje špinakerja

Potep od Vrsija do Paškega mostu je potekal v odličnem zahodniku. Barčica Špelca se je potikala med otoki vse do 5vozlov hitrosti.

Jadranje s Špelco po Ninskem zalivu s skipperjem Đjuro.

Posadka: David, Rožle in moja malenkost

Prepluta pot: 90 NM

Maksimalna hitrost: 8.9 vozla

Čez vikend je potekala vsakoletna priprava plovila za sezono. V soboto so se nekateri člani kluba JK NEPTUN zbrali v Marini Koper ter zavihali rokave. Postorjenega je bilo veliko.

Pregled nedeljskega jadranja

V soboto smo se odpravili na prvo družinsko jadranje. Vreme je bilo kot nalašč za jadranje, vendar malce preveč burno za majhne otroke, zato smo ga preživeli v duhu spoznavanja barke.

V soboto zvečer smo se Seba, Peter, Jernej in moja malnekost odpravili na mini avanturo. Napoved je bila vse prej kot obetavna.

Posadka zbrana ob welcome drinku Primer žive bitve Lilja privezana ob carinski pomol Del vesele posadke

Navkljub slabi vremenski napovedi, smo se odločili narediti obrat ali dva po našem prelepem slovenskem morju.

Več na http://www.jkneptun.si/vsebina/prvomajsko-jadranje

V sončni soboti smo se podali na prečkanje Tržaškega zaliva Damjana, Boštjan in moja malenkost, več na http://www.jkneptun.si/vsebina/jadranje-malce-na-okoli

V četrtek 27.03 smo se zbrali v gostilni Rogovilc, začetek zbora se je pričel odlično. Vse ostalo v zapisniku.

Nekaj utrinkov prvega spomladanskega jadranja

Glavno jadro v pripravi na veter Pogled na Izolo Pogled proti Gradežu Pogled na Piran v daljavi

Jadralni klub NEPTUN redno organizira jadralske izlete po modrem Jadranu. Jadranje je šport in način življenja zato poleg jadranja organiziramo tudi druge dejavnosti.

Rado je zanimiv možakar. Lastnik podjatja SR d.o.o. iz Preddvora, kjer izdeluje jadra in še mnogo drugih pripomočkov potrebnih v navtiki. Rado je tudi umetnik in v pravih trenutkih ustvari spodaj prikazano. 

Jadrar in pomorščak natačno ve kaj navtiki potrebujemo

Trabakula z lanenimi jadri Dirka domačinov Pred nevihto

Nekaj utrinkov iz jadranja v zmerni burji. Del posadke je bil popolnoma ohromljen :)