Sv. Križ na tržaškem Krasu

Sv. Križ je starodavna slovenska vas na tržaškem Krasu blizu Trsta. Lepo je iti na izlet med slovenske rojake v Italijo ter na ulici in v lokalih poslušati slovenščino, jo brati na vseh informacijskih tablah, napisih lokalov in celo na javnem redu na pokopališču. 


Pred sto leti je tu živelo 198 poklicnih ribičev 

Kraj je najbolj znan po ribištvu, saj je bil Križ njegovo glavno središče. Leta 1911 je v vasi živelo 198 poklicnih ribičev, ki so imeli 62 plovil. Svojim čolnom, ki so bili izdolbeni iz debel, so pravili čupe in so edini lahko pristajali kar na obali, saj ni bilo urejenih pomolov. Edini takšen čoln hrani Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Lovili so tudi tune, vendar je od zadnjega ulova minilo že precej časa – pisalo se je leto 1954.

Na visokih terasah nad morjem so jih lahko opazovali brez stolpov, zato so rekli, da gredo tune gledat. V vasi je bilo več ribarnic in žene ribičev so možem po strmini nosile hrano k obali, pa ne le tja. Ribe so prodajale do Gorice, nekatere celo do Benetk. Ribiči iz Križa pri Trstu so bili zadnji, ki so delali mreže. Boris Kobal, denimo, jih je pletel več kot 50 let.

Središče slovenskega ribištva

Križani so sloveli kot izjemni in najštevilnejši slovenski pomorski ribiči, Križ pa kot središče slovenskega ribištva. 


JK Neptun organizira vikend potovanje z barko do Sv. Krža ter ogled vasice ter dobre kulinarike.