Otok Žirje

Otok Žirje

Otok Žirje je dolg 12 km in njegova površina meri 15,07 km². Obseg obale je skoraj 42 km in najvišji vrh otoka je Kapić s 131m. Na otok Žirje je bilo v popisu leta 2001 popisano 250 prebivalcev. Otočani se ukvarjajo z vzgojo vinske trte, oljk ter ribištvom.

Otok Žirje ima 29 zalivov, nekaj med njimi je potrebno posebej opozoriti, Muna, Koromašnja, Mikavica, Tratinska in Pečenja. Sestava tal otoka Žirje je apnenčasta in posledično je na otoku veliko kraških jam (Golubnica, Mala Jama, Podvodnje, Gravanjača, Mala buža v Tratinski, Gradina, Mala buža za Prisligom in Draževica).

Poimenovanje otoka naj bi po nekaterih zgodovinskih pričevanjih izhajalo iz dejstva, da je bil otok v zgodovini gosto poraščen z mediteranskim hrastom. Plod hrasta je žir in od tod naj bi izhajalo poimenovanje otoka.

Otok ima dokaj razgiban relief. Od daleč ga prepoznamo predvsem po kopastih vrhovih, v sredini otoka pa je veliko plodno polje, ki meri celih 100 hektarjev.

Otok je v večini poraščen z makijo in nizkim borom. Dejstvo, da ima otok zelo bogato flora in favna nam razkrije podatek, da je na otoku 6 vrst orhidej, morskih alg, nešteto dišavnic, fazani, divji zajci. 

Otok Žirje smo pred časom obiskali in nekaj vrstic je bilo namenjenih tudi ob iskanju vinogradnika. 6. dan plovbe Vis - Vela Smokvica