Prvomajsko jadranje

Prvomajsko jadranje

 

Navkljub slabi vremenski napovedi, smo se odločili narediti obrat ali dva po našem prelepem slovenskem morju. Besed o gneči na avtocesti in nedeljskih voznikih rajši ne bom izgubljal. Vreme je bilo povsem v nasprotju z vsemi napovedmi. Ob izplutju posadke v sestavi Armando, Jan, Urša in moja malenkost je bilo morje kot olje.

Povsem umirjeno, meglica se je dvigala nad morjem še ribe so delovale lenobno. Hondica je lepo brenčala vse do sredine Tržaškega zaliva. Sonce je počasi ogrelo kopno in pričela je delovati termika. Ob 11:00 se je dvignil Maestral in jadrali prav spodobnih 4 vozle v  smeri zahoda. Ob konkretnem nagibanju je posadka postala prav živahna in trimanje jader je postalo prav atraktivno.

Popoldanska napoved je bila obogatena z nevihtami in temu primerni so bili moji pogledi na Kraški rob. Nevihtni oblak se je premikal od Trsta do Kopra in naprej proti Izoli. Dežna zavesa in strele so švigale kot za šalo. Sredi zaliva smo bili na varnem le nekaj kapljic dežja je opralo barko. Posadka se je zabavala ob ugibanju živali na izbrano črko. Ugotovljeno je bilo, da je največ živali na črki K ali M. Po prehodu nevihtnega oblaka smo se mirno privezali.

Statistika prvomajskega jadranja:

  • Celotna prepluta pot 18NM
  • Povprečna hitrost 3,5 vozla 
  • Maksimalna hitrost 6 vozla