Informacijska tehnologija na plovilu 2. del

AIS z wifi modulom

V prvem delu smo na splošno pokrili nameščanje senzorjev in njihovo povezovanje na server. Tokrat se bomo dotaknili video nadzora in varnosti na plovilu.

Usmerjevalnik Mikrotik© je centralna komunikacijska enota. Na centrali enoti tečejo vsi servisi, ki so potrebni (DHCP, požarna pregrada, itd.). Za video nadzor uporabljamo Reolink© kamero (model Argus PT Ultra). Kamera je testirana na različnih lokacijah in se je izkazala za zelo zanesljivo. Napajanje je preko interne baterije. Baterija se lahko napaja preko omrežja ali za nas zelo zanimivo, preko solarnega modula. Solarni modul se dokupi kot opcijsko. Cenovni razpon kamere je do maksimalno 200€. Kamera je preživela močne udare Juga in Burje. Razen čiščenja leče deluje kamera nad pričakovanji. Kamera je montirana na bum, saj je vzdrževanje zelo enostavno. Veliko vas je kontaktiralo in spraševalo, če smo jo montirali na križ. Preprosto smo ugotovili, da je video nadzor najbolje imeti pri roki ker na morju je toliko nepredvidljivih situacij in je preprosto lažje vzdrževanje.

Primer montaže kamere:

it_na_plovilu_2_del_kamera.jpg

Kamero smo povezali v Wifi omrežje in z malo nastavljanja nam sporoča obiske na plovilu preko elektronske pošte. Daleč najboljša zadeva je nadzor med kakšno nevihto in ostalimi nevšečnostmi. Nadzor omogoča aplikacija Reolink, ki je zelo enostavna za uporabo. Prav tako se zelo hitro in enostavno poveže s kamero. Vse vidiš kaj se dogaja in v skrajnem primeru lahko javiš v marino. 

Druga tehnična igračka, ki smo jo montirali je AIS proizvajalca (Weatherdock AG©). Zakaj smo se odločili za AIS? Enostavno, ko te vidijo na ekranu te bolj upoštevajo, no vsaj upamo smiley. Pri iskanju AIS naprave, je bilo bistveno, da ima čim več komponent v eni škatli in da se povezuje preko Wifi. Zakaj preko Wifi? Ker Navionics na tablici uporablja Wifi. Zelo pomembno je bilo tudi, da ima škatlica že vgrajen delilnik za VHF anteno! Našli smo A2000 Easy Trx3, ki ima en kup zadev v eni škatli. Obstajajo še boljši modeli, ki imajo poleg Wifi module tudi LAN modul, FM, DVTB, itd. . Malce smo imeli težav s povezovanjem na obstoječo Wifi omrežje, ker ne preberemo navodil pred montažo.

Shema možnih vezav:

it_na_plovilu_2_del_shema.jpg

S pomočjo pomoči uporabnikom s strani proizvajalca smo Wifi modul strojno resetirali in v pičlih 5 min se je zadeva nemoteno povezala v obstoječe omrežje. AIS ima tudi svojo aplikacijo za Android, kjer se lahko nastavi opozorilo za sidranje in morebitni trk z drugim plovilom.