Informacijska tehnologija na plovilu 1. del

Informacijska tehnologija na plovilu

Nadzora plovila je super stvar. Večina nas ima plovilo v oddaljeni marini, kjer zelo redki lahko spremljajo stanje na plovilu. Večino nas malce skrbi, ko piha orkanski jugo ali burja. V lastniških glavah se vedno plete misel, ali je vse ok? Ali držijo vrvi, sem zategnil dovolj privezne vrvi, ipd.

Za nadzor plovila obstaja cela paleta najrazličnejših rešitev, ki seveda niso ravno poceni. Tisti, ki si lahko privoščijo rešitev na ključ zagotovo ne bodo prebirali slednjega članka. Vsi tisti, ki pa bi radi imeli vsaj nekaj nadzora nad plovilom in imajo omejen proračun, bodo zagotovo z veseljem prebrali nekaj naših nasvetov.

Podlaga vseh nadzornih sistemov je elektrika na plovilu. Najprej morate poskrbeti da imate dovolj velike kapacitete akumulatorjev in neodvisno napajanje le teh. Večin nas že ima solarne celice, ki vzdržujejo akumulatorje in s tem podaljšujejo njihovo življenjsko dobo. Na našem plovilu smo montirali dva trda solarna panela po 150W. Dophino polnilec in Dolpino baterijski monitoring. Vsa električna oprema je bila kupljena pri podjetju pro-bat.si. Fantje so res super in imajo veliko znanja, da vam lahko svetujejo kot je potrebno. 

Vsa električna dela pa je opravil naš klubski štormar. Zaradi varovanja osebnih podatkov ne želimo izdajati imena, vendar kdor bo potreboval zanesljivega in ugodnega električarja nam lahko piše na info@jkneptun.si. Ob obnovi celotne električne napeljave na plovilu smo morda bili malce preveč stiskaški in bi lahko kupili malce dražje naprave, ki se povezujejo preko najrazličnejših protokolov. Morda, ko bomo večji si bomo lahko privoščili smiley.

Osnova zadeva, ki smo jo vgradili v plovilo je usmerjevalnik (router). Za nakup prave naprave je bilo odločeno že pred samo izbiro. Mikrotik model LtAP LTE6 kit, razlogi za izbrio so zelo preprosti. Na Mikrotik napravah lahko delaš čudeže. Potrebuješ osnovno znanje LAN omrežja. Zelo veliko in dobih navodil je tudi na spletu. Druga lastnosti, ki jih odlikuje je njihova cena. Primerljiva oprema drugih ponudnikov je cenovno postavljena v nebo. Primer dobre možnosti nastavljanja je povezovanje usmerjevalnika na drug usmerjevalnik, ki ima fiksen IP naslov. Sama naprava je kit in je sestavljen iz različnih modulov, zato lahko sami poljubno razširjate zadevo. Največji izziv so LTE antene. Po domače povedano, signal ponudnika je problem. Rešitev problema je zunanja antena za pičlih 40 €. Zmontiraš zunanjo anteno, ki podpira vse mogoče spektre in zadeva deluje tudi tam kjer je res slab signal. Antena ima 3m dolg kabel in jo lahko poljubno prestavljaš, da zares uloviš signal. Usmerjevalnik ima tudi orodje s katerim preveriš kako dober signal imaš in kakšne so izgube. Druga dobra zadeva je več slotov za SIM kartice. V primeru, da plujete v državah, kjer so cene prenosa podatkov zelo visoke, lahko enostavno samo vstavite drugo SIM kartico in voila!

Pametna stikala in pametni senzorji so naslednja logična stopnja. Obstajajo pametni senzorji, ki so zelo priročni in vsebujejo, merilec temperature, merilec vlažnosti in še nekaj osnovnih senzorjev. Za naše potrebe je dovolj meritev notranje temperature in vlažnosti v plovilu. Shelly Plus H&T WiFi senzor vlage/temperature je super zadeva. Največja prednost naprav Shelly je enostavno povezovanje v wifi omrežje. Večina konkurenčnih naprav uporablja druge protokole, kar ima za posledico še neko dodatno napravo. Nova naprava se nato povezuje v wifi omrežje. Shelly je majhen porabnik in ima zaslon na katerem je vse razvidno.

it_oprema_shelly.jpg

Za pregled nad stanjem barke lahko uporabite prosto dostopne aplikacije, ki vam pripadajo ob nakupu naprav. Primer je Shelly, ki ima zelo dober vmesnik in je zelo enostaven. Za naše potrebe smo vse skupaj povezali v nadzorni sistem Home Assistant. Želja je, da na enem mestu vidiš vse podatke o plovilu. V tem primeru je potrebno postaviti strežnik in povezati naprave. Obstaja veliko variant, kako lahko povezujete in uredite. V našem primeru imamo strežnik na kopnem in vsi podatki se pošiljajo preko usmerjevalnika na strežnik.

it_oprema_ha.jpg