Pomartinovo jadranje

Barčico smo založili z odličnim MERLOTOM iz Goriških brd, domače klobase, prebranec, ričet s svinjsko kračo in šunko s hrenom. Vse lepo kuhano in pripravljeno za pojedino. Posadko smo sestavljali, Skipper, Damijan, Andro in Peterman. Vloge so bile razdeljene, Skipper je itak zakon, Damijan je vse ostalo, Andro kuhar, Peterman PR oddelek. 


Vreme smo imeli odlično po 14 dneh je bilo sončno do 15°. Sobota je bila vetrovna. Burja nam ni dala miru. Napoved je bila bolj mila, dopoldne med 3-4 Bft in popoldne umiritev. Zaradi kopice turistov na barki je bil plan jadranja v soboto preklican. Sobota je minila v pravem pomorskem vzdušju. Zadnje neurje je potrgalo plahto, ki ščiti barko pred zunanjimi vplivi zato smo barko počistili in prezračili. V Soboto zvečer smo premarširali Koper do avtobusne postaje ter nato do Vina Koper, kjer so nas prav čudno gledali, kaj dela varnostnik v skupini (beri imel sem odlično jakno iz Lidla, ki je floruscentno rumeno zelene barve z odbojniki). Po dveh hmeljevih napitkih smo jo odmarširali nazaj, ponovno odlična varnost na cesti, vsi so nam ustavljali. Androta smo poslali spat v kokpit, z njegovim žaganjem drv se nismo želeli ubadati celo noč.

V nedeljo po jutranji kavici in sladkem zajtrku takoj na vodo ter motoriranje in jadranje, vsega malo mešano. Izobraževanje novih pomorščakov in namišljeno reševanje plavajoče posadke (beri, Andro je uspel izgubiti plastično skodelico). Čez dan je celo zapihal zgleden zahodnik, tako da je posadka približno občutila kaj je to jadranje. Seveda kosilo ter popoldanski spanec za nekatere.

Tehnični podatke preplute poti14NM v  6 urah, povprečna hitrost 2.3 vozla in maksimlana hitrost 6.1 vozla.